maanantai 25. tammikuuta 2016
Etikkahapon määritys ruokaetikasta happo-emästitrauksella
Tarkoituksena on selvittää etikkahapon määrä etikasta.Tämä tapahtuu käyttämällä tunnetun väkevyistä natriumhydroksidiliuosta.Indikaattorina oli fenoliftaeliinia,jonka väri muuttuu pH alueella 8,2-9,8.Se on happamassa liuoksessa väritön ja emäksisessä punainen.Ruokaetikan etikkahappopitoisuus määritetään byrettiä käyttäen.Byretti huuhdeltiin ionivaihdetulla vedellä.Se täytettiin NaOH-liuoksella tarkasti nollaviivan yläpuolelle.Täyspipetillä pipetoitiin 10ml ruokaetikkaa kartiodekkaan,johon lisättiin 2 pisaraa fenoliftaleiinia indikaattoriksi.Natriumhydroksidia tiputettiin pisaroittain näytteeseen kunnes ekvivalenttipiste saavutettiin.Kuluneen NaOH-liuoksen tilavuus luettiin byretin asteikolta.Tämä toistettiin 3 kertaa.Tulokset olivat seuraavanlaiset
1.=34,5ml
2.=34,7ml
3.=34,6ml
Tulosten keskiarvo:34,6ml
Millilitrat yhteensä:103,8ml=0,0104/l
Työssä muodostui natriumasetaattia ja vettä.
Lopputulos saatiin seuraavalla laskulla.
0,5*17,3l*60,052*100/10=10,38%
Pullon kyljessä luki 10% joten työ onnistui varsin hyvin.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Laskukaavassa on jotain virhettä. Tulosten keskiarvo on tärkeä, tärkein tulos. Ota pois lause "Millilitrat yhteensä 103,8ml", tarpeeton tieto.
VastaaPoista