keskiviikko 13. tammikuuta 2016

SELLUNKEITTO

Työ aloitettiin valitsemalla sopivat koivurangat.Ne kuorittiin ja haketettiin hakkurissa.
Hake seulottiin hakeseulassa.Seulominen kesti noin 10 min.Sopivan kokoista haketta otettiin talteen 1.54kg.
Hakkeesta otettiin 271.9g erilliseen astiaan ja laitettiin vuorokaudeksi uuniin kuivumaan.Kuivattamisen jälkeen painoa oli 213.4g.Kosteutta oli siis haihtunut 58.5g.Hake laitettiin HAATO-pakkokiertokeittimen
hakekoriin.Kori laskettiin keittimeen johon lisättiin keittonesteet.Ensin laitettiin mustalipeä/vesi 1.86kg tämän jälkeen NaOH(natriumhydroksidi) ja Na2S(natriumsulfidi).Keittimen kansi ja tiiviste puhdistettiin huolella jonka jälkeen kansi suljettiin ja kiristettiin ristiin kiristämällä.
Tarkistettiin että muut venttiilit paitsi mustalipeän poistoventtiili ovat kiinni.Keittimen tehot ja lämpötilat säädettiin seuraavasti:
P1=70%
P2=30%
L1=165c
L2=170C
Keittimen jälkeiset venttiilit avttiin niin että keittoneste pääsi pumpulle.Tulovesiventtiili ja tiivistevesiventtiili avattiin myös.Tämän jälkeen käynnistettiin pumppu ja lämmönvaihdin ja avattiin keittimen yläkierron venttiili puoliksi.Aiemmin mainitut luvut syötettiin tietokoneelle,joka laskee H-tekijän.
Lämpötilaa ja painetta seurattiin 10 min välein.Lukemat kirjattiin paperille.Kun H-tekijä oli noin 150 päässä tavoitteesta pysäytettiin pumppu ja lämmönvaihdin. Tästä eteenpäin paine ja lämpö kirjattin ylös 5min välein.
Kun paine laski ilmanpaineeseen,poistettiin mustalipeä jäähdytyksen kautta.Kaasaus aloitettiin pukemalla tarvittava sujavarustus ylle.Seuraavaksi avattiin lipeän tyhjennysjäähdyttimen vesiventtiili ja sen jälkeinen kolmiventtiili.Kaasausletku johdettiin vetokaapin lavuaariin ja avattiin vesihana.Lipeän kiertopumppu pysäytettiin ja avattiin kaasausventtiili varovasti.Lämpötilan ja paineen laskua seurattiin mittareista n.10min.Kun keitin oli tarpeeksi jäähtynyt ja paine nollassa,avattiin keitinsäiliön kansi varovasti.Vieläkin kuuma hakekori nostettiin työkalua apuna käyttäen jäähdytysastiaan.Vesiventtiili suljettiin ja keitin pestiin huolellisesti vedellä.Massa oli keiton jälkeen aivan mustaa joten se pestiin siihen tarkoitukseen olevissa pusseissa.Pesty massa laitettiin ämpäriin odottamaan jatkotoimenpiteitä.Työn tarkoituksena oli saada aikaiseksi mahdollisimman tasalaatuista massaa joten lopputulos oli mielestämme melko hyvä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti